Interaction Design, It's UX or It sux!, UX

It’s UX or It sux! (3)

Afgelopen maand zijn we heerlijk op vakantie geweest in de Côte d’Azur. En het fijne van vakantie in het buitenland is dat je vaak wordt verrast met leuke (nieuwe) voorbeelden rondom de user en customer experience. Van die blije momentjes en gebruikerservaringen waar is over nagedacht.

De case

Deze keer was dat in een Carrefour supermarkt. Na het afrekenen bij de kassa stond bij de uitgang van de supermarkt deze Smiley Terminal:

Smiley Terminal

“Êtes-vous satisfait du remplissage des rayons?” In het Nederlands: “Bent u tevreden over het vakken vullen?”. Door op een van de smileys te drukken, die het beste past volgens jouw beleving, geef je antwoord op de gestelde onderzoeksvraag. Een mooie manier van feedback vragen in context zonder echt lastig te worden gevallen als klant.

Smileys

De Smiley Terminal is afkomstig van HappyOrNot en zie je tegenwoordig ook veel op de luchthavens staan bij het inchecken of de bagageband. De gegevens van de Smiley Terminal worden verzameld en doorgestuurd via een beveiligd mobiel netwerk naar een cloud-based rapportage omgeving. Vervolgens kan de data geanalyseerd worden en gericht actie worden ondernomen op de uitkomsten van het onderzoek.

In de supermarkt hing tevens de uitslag van de vorige onderzoeksvraag op het prikbord. Hiermee is het duidelijk dat Carrefour de klant en hun klanttevredenheid centraal stelt onder het principe “elke dag een beetje beter”.

Bij het uitpakken van de boodschappen op de camping kwam ik de kassabon tegen en tot mijn grote verbazing stonden de boodschappen er in alfabetische volgorde op. Wat? Super logisch! Want waarom neem je een kassabon mee naar huis? Juist, om het nog even te checken. En waarom zouden ze je dit niet makkelijker maken door het op alfabet te zetten. Van dit soort kleine momentjes wordt je blij als klant, hier is over nagedacht!

Carrefour kassabon

It’s UX or It sux?

Mijn oordeel: It’s UX!

Standaard